3D-printing in het onderwijs


Aan de slag!


Voorbereidingen

Hieronder vind je nog even een korte stap-voor-stap samenvatting van de voorbereidingen die je moet treffen alvorens je kan gaan printen.

Het item dat je wil gaan printen kent zijn eerste leven als een digitaal bestand op je computer: het is dan een 3D-model. Er zijn verschillende manieren om aan een 3D-model te geraken.
Zo kan je kant-en-klare ontwerpbestanden downloaden van:

Je kan ook zelf een ontwerp maken met gratis of betalende software. Wil je graag aan de slag met een eigen model, maar heb je geen idee hoe dat moet? Lees meer over het 3D-ontwerpen op onze pagina design voor 3D-printing. Vergeet achteraf je zelf ontworpen model niet te laten controleren door processing software die eventuele kleine foutjes in je model kan oplossen. Dit kan ook online via:

Om een 3D-model te printen moet je dit model eerst ‘slicen’. Met slicing bedoelen we het 3D-model omzetten in een formaat (tool paths) dat de printer begrijpt. Dit formaat wordt in een G-code omgezet. Het virtuele model wordt dan geleidelijk in plakjes gesneden (‘slicing’). Samengevat: het slicer-programma zet het 3D-model om in een formaat dat de 3D-printer begrijpt.

In dit proces worden alle variabelen (zoals snelheid, debiet, laaghoogte, vulling, enz.) berekend, deze variabelen zijn afhankelijk van printer tot printer. De meeste printerfabrikanten leveren de juiste data (of zelfs softwarematig presets) mee, zodat je je hier voor je eerste print geen zorgen over hoeft te maken. Later kan je eventueel gaan experimenteren met andere instellingen.

Via onze beslissingsboom gidsen we je naar de juiste software voor jouw printer!

In de slicesoftware kan je ook kiezen of jouw print een brim, raft, skirt en/of support als ondersteuning nodig heeft.

Meer informatie hierover vind je op onze pagina over printsoftware, aangezien zo goed als elk softwarepakket de mogelijkheden biedt om deze ondersteuningen automatisch te genereren.

Nadat de printer het complete object heeft afgeprint, kan je de ondersteuningen gaan verwijderen, en blijft het gewilde item over.

deltaRocket 3D Printer

Stappenplan voor een geslaagde print!

  1. Controleer of de printer af staat.
  2. Voer het filament door tot aan de spuitkop. Indien het de eerste keer is dat je zal printen, is het sterk aanbevolen om eerst te printen met 1 printkop en PLA-filament.
  3. Zorg ervoor dat de Z-as correct gekalibreerd is (tenzij je 3D-printer een automatische kalibratie-functie heeft).
  4. Om een goede hechting tussen de bouwplaat en de print te verzekeren, kan je op de bouwplaat best wat tape, lijm of vloeistof aanbrengen die speciaal hiervoor ontwikkeld werden. Alle printer -en filament leveranciers bieden deze aan. Laat je zeker adviseren over de beste oplossing voor jouw printer!
  5. Zorg ervoor dat de printkop proper is en verwijder eventuele plastic resten. Je kan hiervoor voorzichtig de resten afschrapen met een mespunt, of de printkop verwarmen en vervolgens afvegen met een papieren doekje (let op voor brandwonden!)
  6. Schakel de printer aan en sluit deze aan op de computer. Maak een verbinding met de gewenste software. Sommige printers laten het ook toe het te printen voorwerp vanaf een SD-kaart te selecteren.
  7. Controleer (indien van toepassing) de prinsettings en…
  8. Start het printen.

Als je werkt met een verwarmde bouwplaat, is het aangewezen om na het printen te wachten tot de bouwplaat voldoende is afgekoeld alvorens te proberen om het stuk te verwijderen.