3D-printing in het onderwijs


Gebruikstoepassingen

Wat kan je maken met een 3D-printer? De mogelijkheden zijn eindeloos, en hoe creatiever je bent, hoe meer je uit je 3D-printer kunt halen. Hieronder geven we enkele ideeën en voorbeelden waar je inspiratie kan uit putten.

3D-printen, daar kan je heel wat mee! Er zijn heel wat manieren om van start te gaan – op maat van de handige Harry of de net-iets-minder-handige-Harry:

Even kennismaken

Gewoon een halve dag of enkele uren kennismaken met 3D-printing?

Een lessenreeks

Tijdelijk een mooi STEM-project op school, netjes afgeleverd met alles erop en eraan?

Helemaal zelf

Een printer op school, en zelf creatief aan de slag? Enkele ideeën…

Even kennismaken

Er zijn verschillende organisaties die workshops aanbieden, op locatie of in een eigen “lab”. Die workshops kunnen gericht zijn op de leerkrachten of “direct” naar de leerlingen. Op een paar uur of een halve dag heb je een mooie introductie 3D-printen! Enkele voorbeelden van organisaties in Vlaanderen zijn:

Indien je op zoek bent naar een iets diepgaandere informatie over 3D-printing, kan je misschien een uitgebreidere opleiding volgen. Het aanbod is Vlaanderen is ruim: je vindt een overzicht van 3D-printopleidingen in Vlaanderen op onze website 3dprintopleidingen.be.

Lessenreeks

Een stapje verder: jouw eigen DYI-pakket op school geleverd, waarrond je een STEM-project kan bouwen. Vaak komen deze lessenreeksen met duidelijke instructies en verwijzingen naar de leerdoelstellingen.

Helemaal zelf…

Natuurlijk kan je 3D-pinting inzetten in de lessen rond technologie en grafisch ontwerp. Maar er zijn heel wat scholen die ook in andere lessen uitgebreid experimenteren, of de machine gebruiken om relevant didactisch materiaal aan te maken. Hieronder enkele mooie voorbeelden, die we in de meeste gevallen gewoon zijn gaan halen op Thingiverse, een van de online databases met tienduizenden 3D-ontwerpen (andere voorbeelden zijn Instructables, Pinshape, Myminifactory en Youmagine):

Architectuur

Een vakgebied waar 3D-printen uiterst voor geschikt is. Leerlingen kunnen leren 3D-modelleren, gebouwen tekenen en maquettes printen. (bron: Thingiverse)

Eiffeltoren
Biologie

3D-modellen van menselijke of dierlijke organen als studieobjecten (bron: Thingiverse).

Technologie

Leerlingen kunnen zelf aan het prototypen of zelfs produceren slaan! (bron: Thingiverse)

Scheikunde

De technologie kan ingezet worden om moleculen te visualiseren, maar ook in verband met materiaalkunde (gedrag van materialen in het printproces: smelten, stollen, verbranding, …). (bron: Thingiverse)

Geschiedenis

3D-modellen van historische artefacten (bron: Thingiverse)

Aardrijkskunde

Reliëfkaarten en- puzzels (bron: Thingiverse)

Thingiverse,  Instructables, Pinshape, Myminifactory en Youmagine zijn online communities voor iedereen die met 3D-printen bezig is. De sites bieden de mogelijkheid om 3D-modellen gratis met elkaar te delen.

Vele duizenden mensen dragen bij aan de steeds groter wordende database van 3D modellen. Neem gerust de tijd om de 3D-modellen eens uit te pluizen. Er staan uiterst vindingrijke items op, en het aanbod wordt elke dag groter.