3D-printing in het onderwijs


Woordenlijst

Even niet mee? Hieronder vind je een uitgebreide woordenlijst die termen in verband met 3D-printing beschrijft.

 • 3D-printer
  Een machine die een object maakt door het bouwen van één laag tegelijk.
 • 3D Slash
  3D Slash is 3D-modeling software voor niet-ontwerpers van alle leeftijden, geïnspireerd door populaire bouwgames zoals Minecraft. Het is mogelijk voor iemand zonder voorkennis binnen enkele minuten een eigen 3D-bestand te maken.
 • 3D-model
  Een digitaal bestand dat een ontwerp in 3D bevat.
 • ABS
  Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is een amorf polymeer dat wordt gebruikt als materiaal voor filament. De belangrijkste eigenschappen van ABS zijn de slagvastheid en taaiheid. Meer info vind je op onze pagina over filament.
 • Additive Manufacturing (AM)
  De term Additive Manufacturing (of AM) houdt in dat dat een voorwerp wordt gemaakt door materiaal toe te voegen (vandaar de term ‘additive’). Dit in tegenstelling tot de ‘klassieke’ manier van fabricage waar wordt gestart met een groot blok materiaal en vervolgens de gewenste vorm bereikt wordt door materiaal weg te halen. De term wordt soms in het Nederlands vertaald als additieve fabricage.
 • AutoCAD
  AutoCAD is een CAD-programma dat is bedoeld om technische tekeningen te maken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om 3D-modellen te maken. Het wordt onder andere gebruikt in de architectuur, bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ordening, landmeetkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Het pakket biedt vele mogelijkheden, maar is niet goedkoop.
 • Blender
  Blender is een gratis en open-source 3D-softwarepakket dat gebruikt wordt voor het creëren van geanimeerde films, visuele effecten, kunst, 3D-print modellen, interactieve 3D-applicaties en videogames.
 • Brim
  Een brim kan je zien als de fundering van je printobject. Het zorgt ervoor dat het object niet gaat opkrullen en beter hecht aan het printbed. Dit komt doordat de brim om het object heen wordt geprint en daardoor als eerste krult. De brim raakt het object echter niet aan.
 • CAD
  CAD staat voor Computer Aided Design, een methode om digitale 3D-ontwerpen te maken door middel van een computerprogramma.
 • Extruder
  De printkop is het mechanisme dat het filament uit de printer doet komen in gesmolten staat. Eén zijde is heet en smelt het materiaal, de andere is koud en duwt het materiaal door de spuitopening.
 • FDM
  FDM of Fused Deposition Modeling is een techniek waarbij laag na laag materiaal (het filament) aan elkaar wordt gesmolten. Het te printen materiaal (meestal een kunststof) wordt gesmolten en door middel van een printkop op een platform aangebracht. Door de printkop en/of het platform gericht te bewegen wordt de gewenste vorm, laag voor laag, bekomen. Doordat het vloeibare materiaal na het aanbrengen van iedere laag stolt, kan de gewenste vorm opgebouwd worden.
 • Filament
  Filament is het ruwe materiaal dat men gebruikt om 3D-objecten mee te printen. Het is vergelijkbaar met een inktpatroon in een klassieke inkjet printer.
 • Fused Deposition Modeling
  Fused Deposition Modeling of FDM is een techniek waarbij laag na laag materiaal (het filament) aan elkaar wordt gesmolten. Het te printen materiaal (meestal een kunststof) wordt gesmolten en door middel van een printkop op een platform aangebracht. Door de printkop en/of het platform gericht te bewegen wordt de gewenste vorm, laag voor laag, bekomen. Doordat het vloeibare materiaal na het aanbrengen van iedere laag stolt, kan de gewenste vorm opgebouwd worden.
 • Fusion 360
  Fusion 360 is een uitgebreid CAD-softwarepakket ontwikkeld door Autodesk. Het programma is bedoeld om 3D-onderdelen alsmede mechanische ontwerpen in te maken, en wordt specifiek ontwikkeld met 3D-printing en CNC-toepassingen in het achterhoofd.
 • G-code
  De naam voor een programmeertaal die instructies voor apparaten zoals CNC-machines en 3D-printers bevat. G-code wordt gebruikt in computer-aided manufacturing om deze werktuigmachines aan te sturen.
 • Inventor
  Inventor is CAD-software ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Autodesk voor het maken van digitale 3D-prototypes van producten. Met Inventor kunnen nauwkeurige 3D-modellen worden vervaardigd om producten te ontwerpen, te visualiseren en te simuleren, voordat ze geproduceerd worden.
 • Nozzle
  De nozzle, spuitopening of spuitmond bevindt zich onderaan de printkop van een 3D-printer, en is de opening waaruit het gesmolten bouwmateriaal komt.
 • Onshape
  Onshape is een full-cloud 3D CAD-systeem dat iedereen in het designteam toelaat tegelijkertijd samen te werken met behulp van een webbrowser, telefoon of tablet.
 • OpenSCAD
  OpenSCAD is een 3D-ontwerppakket dat werkt door middel van programmeren (code ingeven), in plaats van via de klassieke manier van 3D-tekenen.
 • PET
  Polyethyleentereftalaat (of afgekort PET) is een materiaal waaruit filament wordt gemaakt. PET combineert kwaliteiten van ABS en PLA. PET is even gemakkelijk om mee te printen als PLA, maar combineert daarbij de sterkte van ABS. Een bijkomend voordeel van PET is dat het volledig recycleerbaar is.
 • PLA
  PLA (Polylactic Acid of polymelkzuur) is een biologisch afbreekbaar materiaal waarvan filament wordt gemaakt.  Het kan op lagere temperaturen dan ABS geprint kan worden, zonder een verwarmd bed. Meer informatie vind je op onze pagina over filament.
 • Printbed
  Het (print)bed is een onderdeel van een 3D-printer. Het is het oppervlak waarop geprint wordt.
 • Printkop
  De printkop is het mechanisme dat het filament uit de printer doet komen in gesmolten staat. Eén zijde is heet en smelt het materiaal, de andere is koud en duwt het materiaal door de spuitopening.
 • Raft
  Een raft is een rooster of platform die als eerste laag geprint wordt om er voor te zorgen dat het voorwerp stevig op het printbed blijft staan. Een raft is dus nodig indien je een voorwerp wil printen dat een smalle onderkant heeft en dus een smal raakvlak heeft met het printbed. Het is in feite een scheidingslaag tussen het verwarmde bed en het object. De raft wordt ook meestal gebruikt bij het printen met ABS.
 • Rhino
  Rhino, Rhino 3D of Rhinoceros is een professioneel computerprogramma voor ontwerp in 3D. Veel andere programma's hebben bepaalde specialiteiten, maar Rhino werd ontwikkeld voor het maken van alle soorten ontwerpen. Het is niet alleen bedoeld voor het maken van grafische 3D-ontwerpen, het is ook een CAD-programma voor industriële ontwerpen. Rhino is zeer geschikt voor het modelleren van vrije vormen.
 • Sinteren
  Sinteren (of SLS) is een techniek die gebruikt wordt in sommige professionele 3D-printers. Bij sinteren verhit men materiaalkorrels tot op een temperatuur waarop ze net niet smelten. Op die manier groeien de contactpunten tussen de korrels, waardoor een zeer hard materiaal kan ontstaan.
 • SketchUp
  SketchUp is een gebruiksvriendelijk computerprogramma om aan 3D-tekenen te doen. In vergelijking met andere 3D-Software bevat SketchUp niet erg veel geavanceerde functies, maar deze kunnen wel worden uitgebreid met plug-ins. Het programma wordt vaak gebruikt voor architecturale modellen vanwege zijn functionaliteit op dat gebied.
 • Skirt
  Een skirt is een omlijning van het printobject, en raakt zoals de brim het object niet aan. De skirt wordt net als de brim en raft als eerst geprint. De skirt dient als een proefdruk. Het zorgt voor een vlotte en juiste doorstroming van filament en geeft de gebruiker de tijd om eventuele fouten te corrigeren. Denk hierbij aan een niet goed afgesteld printbed of andere printinstellingen.
 • SLA
  Stereolithografie (SLA) is een techniek die gebruikt wordt in sommige 3D-printers. Het printproces bestaat uit een energiebundel (laserstraal of andere) die laag per laag de oppervlakte van een vloeistof (vloeibare kunsthars) verhardt. Waar de energiebundel de vloeistof raakt, treedt de verharding in werking.
 • SLS
  Sinteren (of SLS) is een techniek die gebruikt wordt in sommige professionele 3D-printers. Bij sinteren verhit men materiaalkorrels tot op een temperatuur waarop ze net niet smelten. Op die manier groeien de contactpunten tussen de korrels, waardoor een zeer hard materiaal kan ontstaan.
 • SOLIDWORKS
  SOLIDWORKS is een geavanceerd CAD en CAE (computer-aided engineering) softwarepakket. Het programma kent vele mogelijkheden en is gericht op professioneel gebruik.
 • Spuitopening
  De nozzle, spuitopening of spuitmond bevindt zich onderaan de printkop van een 3D-printer, en is de opening waaruit het gesmolten bouwmateriaal komt.
 • Stereolithografie
  Stereolithografie (SLA) is een techniek die gebruikt wordt in sommige 3D-printers. Het printproces bestaat uit een energiebundel (laserstraal of andere) die laag per laag de oppervlakte van een vloeistof (vloeibare kunsthars) verhardt. Waar de energiebundel de vloeistof raakt, treedt de verharding in werking.
 • Supports
  Supports worden gebruikt om onderdelen te ondersteunen tijdens het printen. Zo voorkom je dat het filament teveel doorbuigt tijdens het printen van openingen in een voorwerp. Het zijn dus ondersteuningsvormen die samen met het object worden geprint. Nadat de printer het complete object heeft afgeprint, kan je de supports gaan verwijderen, en blijft enkel het gewilde item over. Recente printers hebben de mogelijkheid om met (water)oplosbaar materiaal (meestal in HIPS of PVA) supports te printen, waardoor deze makkelijk te verwijderen zijn. Er zijn twee opties om support te gebruiken: Toevoegen van support vanaf het bed tot de eerst geprinte laag die support nodig heeft. Toevoegen van support over het gehele voorwerp.
 • TinkerCAD
  TinkerCAD is een makkelijk toegankelijke website waarbij kinderen en volwassenen hun eerste stappen kunnen zetten in het ontwerpen in 3D.
 • Verwarmd bed
  Het (print)bed is een onderdeel van een 3D-printer. Het is het oppervlak waarop geprint wordt. Sommige 3D printers gebruiken een verwarmd bed om er voor te zorgen dat de (in plastic) geprinte objecten niet los laten tijdens het printen.